Informații Utile:

Cursul prezinta, fenomenologic, interactiuni si porcese energetice intalnite in aplicatii de inginerie electrica, in stiintele vietii si natura. In prima parte sunt introduse concepte, marimi si principii necesare carcaterizarii proceselor si interactiunilor de conversia energiei.


Sunt prezentate sisteme fizice cu fluxuri si gradienti conjugati, specifie unui clase largi de aplicatii – termoelectricitate, piezoelectricitate, magnetostrictiune, piroelectrictate etc.
Capitolul urmator explica emergenta formei si structurii unui sistem cu resurse finite, supus unor constrangeri interne si externe, ca rezultat al optimizarii functiei (scopului) sale (sau). “Cresterea” constructala, dupa sageata a timpului, indica o evolutie de la simplu la complex, de la celula elementara la ansambluri de ordin superior, este determinista, bazata pe sistemul de legi ale fizicii care descriu fenomenele specifie sistemului.


In continuare sunt prezentate interactiuni camp electromagnetic – substanta, caracterizate si prin transfer de caldura: refrigerarea magmetica, conversia termofotovoltaica si aplicatii sunt discutate mai detaliat.
Ultimul capitol este o introducere in supraconductibilitate (la temperaturi ridicate), si aplicatiile sale – convertoare electromecanice, retele de distributie, tractiune.

EVALUARE
Activitate pe parcursul semestrului: referate laborator (40p) + teme de casa (10p).

Evaluare finala: examen scris (50p).

Conditii de promovare: acumularea a minimum 50p din punctajul total.